Autosport

SvenskaRaceFans
Kobayashis rekordvarv

Kobayashis rekordvarv

Tiden stannade till på Circuit de la Sarthe när Kamui Kobayashi slog till och körde det snabbaste varvet i Le Mans 24-timmars historia.

Det är inte ofta man kan kalla något för ”perfekt” i motorsport. Men under torsdagskvällen fäste Kamui Kobayashi sitt namn i rekordböckerna med ett varv på Circuit de la Sarthe som bör få kallas för just det.

Strax efter att det andra kvalpasset startat om efter en rödflagg utnyttjade Kobayashi den tomma banan för att sätta det snabbaste varvet som någonsin presterats runt den anrika banan: 3 minuter, 14 sekunder, 791 tusendelar. Snabbare med två sekunder än Neel Janis polevarv från 2015, och till och med snabbare än Hans-Joachim Stucks polevarv från 1985, då banan fortfarande saknade chikaner under Dunlop-bron och längs Mulsanne-rakan. Det enda som saknas vore att slå Pedro Rodriguez 3:13.9 från 1971, men då var banan både kortare och snabbare.Det är bara att lyfta på hatten åt Kobayashi. Inte bara det att han satte ett varvrekord ut ur det blå, också det att ingen annan var ens i närheten av honom under de tre kvalpassen som kördes. Mer än 2,3 sekunder skiljde till näst snabbaste förare.

Toyota #7 med Kobayashi, Mike Conway och Stephane Sarrazin kommer alltså att starta först på lördag 15:00, före Toyota #8 med Anthony Davidson, Kazuki Nakajima och Sebastien Buemi. Trea har vi första Porschen, #1 med Neel Jani, Andre Lotterer och Nick Tandy.

I LMP2 finnes G-Drives Oreca #26 med Alex Lynn, Roman Rusinov och Pierre Thiriet i pole position. Oreca dominerar klassen och abonnerar på de nio första platserna. Detta gör att Felix Rosenqvists första sejour till Le Mans blivit väldigt tuff. Den Dragonspeed-Oreca han delar med Henrik Hedman och Ben Hanley har dragits med en hel del tekniska problem och i denna tuffa konkurrens kunde de inte mäkta med bättre än 15:e plats i klassen.

Försnacket i GTE-Pro har i stor mån handlat om ”sandbagging”, alltså att inte visa riktigt vad man går för förens det verkligen gäller, för att samla ihop politiska gnällpoäng. Då man använder sig av ”Balance of Performance”, eller BoP, i GT-klasserna så är detta fenomen vitt utbrett. Men mot slutet av kvalet visade det sig att årets BoP verkar fungera väldigt bra. Aston Martin #97 med Darren Turner, Jonathon Adam och Daniel Serra hade snabbaste tid när kvalet tog slut, och de 2,3 sekunder som skiljde Kobayashi till närmaste bil i LMP1, täckte i GTE-Pro precis hela klassen. Långsammaste bil var endast 1,7 sekunder bakom Turners snabbaste varv.

I GTE-Am tog Fernando Rees pole position i Larbre Competitions ”Art Car”. Rees Corvette var dessutom bara två sekunder bakom Turners polevarv i Pro-klassen, så även amatörklassen ser mycket konkurrenskraftig ut i år.

Men detta var bara kvalet. Runda ett till Toyota som det nu ser ut, men på Le Mans vinner man aldrig på knock-out. Möjligtvis att bilden kan se lite klarare ut under soluppgången på söndag, men så som vi lärde oss förra året, man skall aldrig ropa hej.

15:00 på lördag smäller det.

Komplett resultatlista kan ni kolla in här!  


1903 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
6/16/2017 11:51:00 AM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM