Autosport

SvenskaRaceFans
Europapremiär – ut i det okända

Europapremiär – ut i det okända

Europapremiär, en nystart på Formel 1-säsongen. Det innebär stora uppdateringspaket och återigen en stor osäkerhet hur stallet står i relation till varandra. Dags för nästa akt i årets säsong.


En femtedel av säsongen har redan avgjorts och det är mer ovisst än på mycket länge. Formel 1 har äntligen en kamp mellan två stall, Mercedes och Ferrari. De delar fyra segrar emellan sig och det skiljer en ynka poäng i konstruktörsmästerskapet. Vettel har kopplat ett litet grepp om mästerskapet efter att Hamilton bara lyckades åstadkomma en fjärdeplats i Ryssland, medan Vettel tog en andraplats.
 
I och med nystarten i Spanien på Circuit de Barcelona- Catalunya finns det ett antal frågor som man kan ställa sig. Red Bull kommer med ett stort uppdateringspaket på sin bil, kan Red Bull utmana täten, så att det är sex bilar som är med och kämpar om segern? Under de två första träningen har avgjorts såg Mercedes starka ut. Har de tagit nästa steg och lämnat Ferrari bakom sig?
 
Något som man kan konstatera inför loppet på söndag är att varvrekordet och kvalrekordet definitivt kommer vara hotade. På Försäsongstesterna satte Kimi Räikkönen 1:20.9, ännu snabbare tider kan förväntas när Spaniens GP avgörs i helgen, Lewis Hamilton satte 1:20,9 igår på den andra fria träningen.
 
Eftersom att Barcelona är en bana som alla känner utan och innan blir det antagligen som vanligt när loppen avgörs i Spanien, extremt svåromkört. Vi kan förvänta oss att det inte blir någon omkörningsfest. Med det sagt har årets tekniska reglemente inneburit möjligheten att köra om sina konkurrenter är minimal, men har givit fantastisk racing och grymma omkörningar, när de väl inträffat.
 
För svensk del måste Marcus Ericsson bygga på sin fina prestation i Sotji där han körde ifrån sin stallkompis, Pascal Wehrlein. Sauber kommer till Spanien med delar av sitt uppdateringspaket, något som blir komplett lagom till Monacos GP om två veckor.  Sauber får fokusera på skademinimering under helgen i Barcelona och samtidigt som de får hoppas att de inte är för lång efter sina konkurrenter.
 
***
I helgen fortsätter Formel 2-mästerskapet. Gustav Malja hade en tuff helg i Bahrain för en månad sedan när han kolliderade med Nabil Jeffri under kvalet. Malja tilldömdes fem platsers nedflyttning och fick starta 17:de. Därefter hade han en till tillbakadragen tävling och dito sprintlopp. Inför dagens kval startar Malja 18:e, en inte helt optimal inledning på helgen för svenskens del. 

Twitter: @andjohsig

1324 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
5/13/2017 10:27:35 AM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM