Autosport

SvenskaRaceFans
En gyllene era på Indianapolis

En gyllene era på Indianapolis

Ödets ironi och en populär segrare bjöd årets upplaga av ”The Greatest Spectacle in Racing” oss på.

Försnacket handlade mer än på väldigt om just en enda förare: likt Mansell Mania 1993, greps motorsportvärlden av Fernando Fever när Fernando Alonso medgav att han skulle skippa Monacos Grand Prix åt Indianapolis 500:s förmån.

Det gav Indycar-cirkusen en välbehövlig internationell hype, men det innebar också att själva loppet skulle behöva leverera en del spänning om nya ögon skulle fastna för sporten.

I och med att vi just nu upplever en gyllene era för Indycar-racing, så var det väl aldrig någon tvekan om att årets Indianapolis 500 skulle göra det.

Ända sedan det nuvarande chassiet, Dallaras DW12, introducerades 2012 har Indy 500 år efter år varit årets lopp, alla kategorier. Vartenda en av loppens sedan dess har varit gastkramande affärer som slagit rekord efter rekord: 2013 och 2014 års lopp är de två snabbaste någonsin, 2014 var det säkraste någonsin (räknat i antal varv efter start utan gulflagg) och alla sex loppen som körts med detta chassi räknas som de sex mest konkurrenskraftiga någonsin (räknat i antal ledarbyten). Årets lopp slog rekord i antal förare som ledde loppet, 15.

När det kommer till förare så innehöll årets fält flera av de största någonsin, plus ett intressant rookiefält som inkluderade förstås Fernando Alonso. Det roliga är att det blev en kontrovers att han ens vann titeln som årets Rookie Of The Year.

För ändå, ödets ironi slog till på varv 178. Alonso hade varit stark hela loppet, men han hann aldrig visa vad han går för när det riktigt hettar till. Han må ha flytt F1 för ett par veckor, men han lyckades inte fly oflytet. Honda, eller snarare Andretti Autosport som drev Alonsos bil, har dragits med dålig tillförlitlighet under årets Indycar-säsong, och det var inget som de lyckades kurera inför söndagens lopp. Alonsos motor gick i bitar, men nu kunde han inte skylla på att den hållit honom från att visa sitt bästa. Alonso lyckades bli en ovalveteran på nolltid. Inte någon gång under de två veckorna som han befann sig på Indianapolis Motor Speedway såg han obekväm eller ovan ut. Han satt inte ett hjul, hade inga som helst incidenter, och såg i det närmaste stöddig ut i närfighter med Ryan Hunter-Reay, Helio Castroneves och Ed Carpenter.

Istället kom ett par andra F1-veteraner att stjäla showen. Max Chilton, på något vis, gjorde sitt livs lopp och ledde hela 50 varv, flest av alla. Nu var det så att han hamnade i täten genom depåstrategi, men när han väl kom dit höll han sig kvar där, och det är värt en eloge. Men mot slutet blev han överlistad av två av de tuffaste racerförarna som finns, och en annan rookie.

Det var ungefär vid varv 175 som segerkandidaterna på riktigt presenterade sig. Bakom ledande Chilton gjorde Takuma Sato en mästerlig omkörning på utsidan av både Helio Castroneves och rookie Ed Jones, strax innan gulflaggen kom på grund av Alonso skjutna motor. När väl loppen kom igång igen för tio sista varven så var det dessa tre herrar som skulle göra upp om saken.

Varvet efter att Castroneves avverkat Max Chilton, så stal Takuma Sato showen. Det är sällan en vinnare av Indy 500 är impopulär, men frågan är ändå om inte Sato var den mest populära på ett antal år nu. Sato har under sina år i Indycar varit med om mest motgångar, och särskilt fadäsen på Indy 500 2012, när han försökte ta ledningen från Dario Franchitti på det allra sista varvet men kraschade, har ekat länge. Så denna revansch unnade alla honom. En felfri körning från start till mål, och omkörningarna han gjorde i slutet av loppet var pricket över I:et. Inte ens Castroneves, den trefaldige vinnaren och en av de främsta någon, hade något åt honom.

Ed Jones tog sig i mål som trea, vilket åtminstone borde klassificera honom som co-Rookie Of The Year. Jones insats skedde förstås en del i skymundan av Alonso, och han ledde inte heller några varv, men en tredjeplats är en tredjeplats. Om inget annat så är Ed Jones ett verkligt framtidsnamn.

Så det är med ett lite tungt hjärta som man säger hej då till maj månad, igen. Det känns alldeles för långt till nästa upplaga av Indianapolis 500 – men redan nu kan vi vara säkra på att det kommer att leverera.


1164 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
5/31/2017 6:24:00 PM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM