Autosport

SvenskaRaceFans
En gyllene era på Indianapolis

En gyllene era på Indianapolis

Ödets ironi och en populär segrare bjöd årets upplaga av ”The Greatest Spectacle in Racing” oss på.

Försnacket handlade mer än på väldigt om just en enda förare: likt Mansell Mania 1993, greps motorsportvärlden av Fernando Fever när Fernando Alonso medgav att han skulle skippa Monacos Grand Prix åt Indianapolis 500:s förmån.

Det gav Indycar-cirkusen en välbehövlig internationell hype, men det innebar också att själva loppet skulle behöva leverera en del spänning om nya ögon skulle fastna för sporten.

I och med att vi just nu upplever en gyllene era för Indycar-racing, så var det väl aldrig någon tvekan om att årets Indianapolis 500 skulle göra det.

Ända sedan det nuvarande chassiet, Dallaras DW12, introducerades 2012 har Indy 500 år efter år varit årets lopp, alla kategorier. Vartenda en av loppens sedan dess har varit gastkramande affärer som slagit rekord efter rekord: 2013 och 2014 års lopp är de två snabbaste någonsin, 2014 var det säkraste någonsin (räknat i antal varv efter start utan gulflagg) och alla sex loppen som körts med detta chassi räknas som de sex mest konkurrenskraftiga någonsin (räknat i antal ledarbyten). Årets lopp slog rekord i antal förare som ledde loppet, 15.

När det kommer till förare så innehöll årets fält flera av de största någonsin, plus ett intressant rookiefält som inkluderade förstås Fernando Alonso. Det roliga är att det blev en kontrovers att han ens vann titeln som årets Rookie Of The Year.

För ändå, ödets ironi slog till på varv 178. Alonso hade varit stark hela loppet, men han hann aldrig visa vad han går för när det riktigt hettar till. Han må ha flytt F1 för ett par veckor, men han lyckades inte fly oflytet. Honda, eller snarare Andretti Autosport som drev Alonsos bil, har dragits med dålig tillförlitlighet under årets Indycar-säsong, och det var inget som de lyckades kurera inför söndagens lopp. Alonsos motor gick i bitar, men nu kunde han inte skylla på att den hållit honom från att visa sitt bästa. Alonso lyckades bli en ovalveteran på nolltid. Inte någon gång under de två veckorna som han befann sig på Indianapolis Motor Speedway såg han obekväm eller ovan ut. Han satt inte ett hjul, hade inga som helst incidenter, och såg i det närmaste stöddig ut i närfighter med Ryan Hunter-Reay, Helio Castroneves och Ed Carpenter.

Istället kom ett par andra F1-veteraner att stjäla showen. Max Chilton, på något vis, gjorde sitt livs lopp och ledde hela 50 varv, flest av alla. Nu var det så att han hamnade i täten genom depåstrategi, men när han väl kom dit höll han sig kvar där, och det är värt en eloge. Men mot slutet blev han överlistad av två av de tuffaste racerförarna som finns, och en annan rookie.

Det var ungefär vid varv 175 som segerkandidaterna på riktigt presenterade sig. Bakom ledande Chilton gjorde Takuma Sato en mästerlig omkörning på utsidan av både Helio Castroneves och rookie Ed Jones, strax innan gulflaggen kom på grund av Alonso skjutna motor. När väl loppen kom igång igen för tio sista varven så var det dessa tre herrar som skulle göra upp om saken.

Varvet efter att Castroneves avverkat Max Chilton, så stal Takuma Sato showen. Det är sällan en vinnare av Indy 500 är impopulär, men frågan är ändå om inte Sato var den mest populära på ett antal år nu. Sato har under sina år i Indycar varit med om mest motgångar, och särskilt fadäsen på Indy 500 2012, när han försökte ta ledningen från Dario Franchitti på det allra sista varvet men kraschade, har ekat länge. Så denna revansch unnade alla honom. En felfri körning från start till mål, och omkörningarna han gjorde i slutet av loppet var pricket över I:et. Inte ens Castroneves, den trefaldige vinnaren och en av de främsta någon, hade något åt honom.

Ed Jones tog sig i mål som trea, vilket åtminstone borde klassificera honom som co-Rookie Of The Year. Jones insats skedde förstås en del i skymundan av Alonso, och han ledde inte heller några varv, men en tredjeplats är en tredjeplats. Om inget annat så är Ed Jones ett verkligt framtidsnamn.

Så det är med ett lite tungt hjärta som man säger hej då till maj månad, igen. Det känns alldeles för långt till nästa upplaga av Indianapolis 500 – men redan nu kan vi vara säkra på att det kommer att leverera.


272 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
2017-05-31 18:24:00


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
2017-06-20 17:06:00

Kobayashis rekordvarv
Fredrikssons Allehanda Tiden stannade till på Circuit de la Sarthe när Kamui Kobayashi slog till och körde det snabbaste varvet i Le Mans 24-timmars historia.
2017-06-16 11:51:00

Le Mans 2017: äntligen dags
Fredrikssons Allehanda All information man kan tänkas behöva inför junis viktigaste natt.
2017-06-13 14:25:00

En gyllene era på Indianapolis
Fredrikssons Allehanda Ödets ironi och en populär segrare bjöd årets upplaga av ”The Greatest Spectacle in Racing” oss på.
2017-05-31 18:24:00

STCC-premiären gav mersmak
Fredrikssons Allehanda STCC:s nya era började ungefär så som man tänkt sig. Veteranerna dominerade, några rookies förivrade sig, och det fanns många tecken på att TCR är en förbättring från tidigare års Solution F-bilar.
2017-05-08 13:07:00

Formel 1 eller Indycar? Varför inte bägge?
Fredrikssons Allehanda Fernando Alonso är inte den förste att hoppa över Monacos Grand Prix för att köra Indianapolis 500, men det har inte heller varit så himla vanligt i äldre tider heller. Här en historisk överblick.
2017-04-17 14:37:00

Skippa Monaco? Ja, tack!
Fredrikssons Allehanda När nyheten kom att Fernando Alonso var beredd att skippa Monacos Grand Prix, kronjuvelen i Formel 1-cirkusen, för att istället köra Indianapolis 500, trodde jag först att det inte var sant. Vad det i alla fall gör är att bekräfta Alonsos attityd till racing och att vi är i en ny era av Formel 1.
2017-04-15 18:12:00

Rosa racerbil rosar rubriker
Fredrikssons Allehanda Force India raggar ny sponsor, vilket gett oss, så vitt jag kan utvisa, den första rosa Formel 1-bilen. På tiden må jag säga. Det är därmed också på tiden att titta på andra ”banbrytande” färgscheman i F1-historien!
2017-03-14 19:16:00

Indycar 2017!
Fredrikssons Allehanda Indycar-säsongen drar igång nu i helgen – här är en snabb koll på vad har att vänta oss i år!
2017-03-10 10:32:00

Saubers nya bil ser bra ut
Fredrikssons Allehanda 2017 års Formel 1-bilar verkar bli precis så snygga som vi hoppats på. Men till vilket pris?
2017-02-20 13:53:00

Ericsson får inte göra misstag 6 juni 2017
Ericsson får inte göra misstag
  
877